top of page
Salem liten logga.png

21 DAGARS FASTA

Start 1 Februari

Vi tror verkligen att det här är en säsong för att utvidga våra böner, för vår kyrka, vårt samhälle, våra familjer, vårt land och oss själva. Så vi skulle gärna bjuda in dig att gå med oss under dom här 21 dagarna av fasta i början av året.

LÄS EN ARTIKELN OM BÖN & FASTA NEDAN AV VÅR PASTOR OCH FÖRESTÅNDARE.

Bibelläsning

720x405.jpg

Denna plan innehåller flera avsnitt om fasta och andra avsnitt som uppmuntrar till reflektion och närhet till Gud. I 21 dagar kommer du få daglig bibelläsning, en kort andakt, reflektionsfrågor och ett bönefokus.

ARTIKEL | BÖN & FASTA

Salem liten logga.png

Det nya året är här och som kyrka har vi bestämt om för att göra 21 dagar av bön och fasta. Vi tror detta har stor betydelse för dig och vår kyrka, vi tror att Gud kommer göra saker i vårt liv under dessa 21 dagar. Tror du har Gud har mer för oss? Jag är övertygad om att Gud kommer göra extra ordinära saker i vår kyrka (som du gestaltar) när vi hängivet söker Jesus i bön och fasta som aldrig förut.

Därmed anser jag att lite god undervisning bör tilläggas om fasta. Kanske har du fastat många gånger i ditt liv eller så är detta första gången du hör talas om det. Oavsett vad din erfarenhet är av fasta så tror vi det är bra om alla förstår varför vi gör det.

Josefin Gniste sjunger i sin sång - jag vet vilka tankar;

"Ge mig mod att följa, dit du för mig Gud, ge mig kraft att våga lita på dig nu”

Herre ge mig mod att följa, dit du för mig Gud, menar vi verkligen det? Inser vi vad vi ber Gud göra i vårt liv? Herre ge mig mod att följa fast orken inte är där, Herre låt mig ha tålamod när du ber mig stå ut med den här långa kön på affären fast barnen skriker i bilen, Herre gör mig disciplinerad när jag ställt klockan 06.00 för att gå till gymmet. Herre, ge mig kraft att stå emot frestelsen av att ta ett till glas, fast halva redan är tomt. Allt det här är lätt att säga, men alla vet vi att det verkligen är svårt att följa Gud på alla livets områden. Vårt kött, vår mänskliga natur, står alltid i strid med vad Gud vill göra. Men om vi menar allvar med att följa Jesus på livets alla områden, som jag är helt övertygad om att hela vår kyrka vill, är det viktigaste att vinna kampen mot vårt kött.

Läs det här bibelordet,

Galaterbrevet 5:16-17 (FOLKBIBELN 2015)

”Vad jag vill säga är detta: vandra i Anden, så gör ni inte vad köttet begär. Köttet söker det som är emot Anden, och Anden söker det som är emot köttet. De två strider mot varandra så att ni inte kan göra det ni vill.”

Så vi kan inte bara göra vad vi vill. Vi kan inte låta vårt kött leda vårt liv, men ett av sätten att ta ägandeskap över sitt kött är att fasta. Cornelius Platinga, en amerikansk teolog har sagt det här om fasta, ”De tidiga kyrkan trodde att människans aptit är kopplad till relation med Gud; mätta magar och trötta smaklökar, tar bort kraften i vår hunger och törst efter rättfärdighet. De förstör aptiten efter Gud”.

   

Den bibliska definitionen av fasta är att det är en kristen frivillig avhållsamhet från mat av andliga skäl. I bibeln var fastan alltid kopplad till mat men om du inte kan avstå mat av någon anledning, kanske du är diabetiker eller gravid, eller om du verkligen känner att du är ledd till att fasta något annat som du tror tar din uppmärksamhet från Gud, till exempel TV eller sociala medier, då kan du fasta från det men det finns något med mat som verkligen påverkar oss fysiskt.

Genom hela Bibeln är det väldigt tydligt att när vi gör något i det fysiska är det en katalysator för att se ett genombrott i det andliga. Vad vi gör i det fysiska, får himmelens uppmärksamhet och mobiliserar ängelarméerna. Som när israeliterna flydde från Egypten i 2 Mos 14. När de nådde Röda havet, sa Gud till Mose att han skulle lyfta sin stav och sträcka ut handen. Hans lydnad att utföra den fysiska handlingen resulterade i ett övernaturligt mirakel.

Här är tre saker som fasta inte är och sex saker som fasta är. Det här är inte en omfattande lista men saker jag hoppas kan hjälpa oss.

FASTA ÄR INTE:

 1. Ett sätt att förtjäna Guds favör eller acceptans, eller att imponera på honom (Gud accepterar oss endast genom Jesus handling på korset)

 2. Ett sätt för att få Gud att göra det du vill att han ska göra. Poängen med att fasta är att det förändrar dig, inte Gud.

 3. Det är inte till för att vara en börda eller en plikt utan snarare ett frivilligt beslut. Du kan välja i ditt liv att fasta eller inte fasta. Bibeln befaller inte oss att göra det utan berättar om hur fördelaktigt det kan vara. Det påverkar inte din FRÄLSNING, men det påverkar din SITUATION.
   

I Matteus 6:16 säger inte Jesus ”om” - du fastar, utan ”när” - du fastar, så vi kan med all säkerhet säga att han antog att hans anhängare skulle fasta.

 

ATT FASTA ÄR:

 

 1. Att söka Guds vägledning. I Apg 14:23 fastade och bad den tidiga kyrkan när de utsåg nya ledare. Om du befinner dig vid en tidpunkt i ditt liv där du verkligen behöver vägledning i ditt företag, din karriär eller i dina relationer, kan det vara ett bra tillfälle att fasta.
   

 2. Att söka befrielse eller beskydd. Om du läser berättelserna om Esra, Ester och kung Josafat, fastade de och Gud ingrep. Vi kan fasta för oss själva eller för att andra ska bli befriade från sjukdom, rädsla, ångest, depression, missbruk och fattigdom.
   

 3. Att uttrycka vår passion för Guds arbete. Nehemjas passion för att återuppbygga Jerusalems murar fick honom att fasta efter hjälp från Gud. Vi fastar på grund av vår passion för att bygga Guds hus och för att bygga denna nation.
   

 4. Att övervinna vårt kött och komma närmare Jesus. Fastan lär oss att hungra MER efter Jesus än efter mat eller lyx. Denna fysiska medvetenhet om tomhet är en påminnelse om att vända sig till Jesus, som är den enda som kan tillfredsställa våra behov. Han är livets bröd och levande vatten. Jesus själv sade: ”Jesus svarade: Det står skrivet: Människan lever inte bara av bröd, utan av varje ord som utgår från Guds mun."- Matt 4:4 (FOLKBIBELN 2015)

  Jesus ÄR ordet, så det han berättar för oss är att vi inte kan leva på mat endast, utan att vi kan förlita oss på att Jesus tillfredsställer våra behov. När Jesus träffar kvinnan vid brunnen berättar han för henne att det han ger är mycket större än det naturliga vattnet hon drar från källan. Jesus svarade: ” "Den som dricker av det här vattnet blir törstig igen. Men den som dricker av det vatten jag ger honom ska aldrig någonsin törsta. - Johannes 4:13 (FOLKBIBELN 2015)

  Ser du, intimitet med Jesus kommer att tillfredsställa din törst mycket mer än något naturligt vatten, Coca-cola, eller till och med Kaffe.
   

 5. Att uttrycka kärlek och tillbedjan till Gud. Du kan läsa om profeten Anna i Lukas 2 som bokstavligen bara bodde i templet och lovsjöng Gud ständigt under fasta och bön. Det var så hon uttryckte sin kärlek till honom och att fasta är ett av de sätt vi kan uttrycka vår kärlek till Jesus.
   

 6. För att stärka dina böner. När Ezra, Daniel, Ether, Nehemja och apostlarna i Nya testamentet fastade, bad de alltid. Fasta och be går alltid hand i hand. Fasta utan att be har ett mycket vanligt namn. Det kallas en diet. Fasta är inte en diet. Det är mer än att inte bara äta. Bön är ett vapen och fasta hjälper oss att påminna oss om att be.

Vi tror verkligen att det här är en säsong för att utvidga våra böner, för vår kyrka, vårt samhälle, våra familjer, vårt land och oss själva. Så vi skulle gärna bjuda in dig att gå med oss under dessa 21 dagarna av fasta i början av året. Om du aldrig har fastat förut, ta det långsamt. Jag skulle inte rekommendera en hel fasta, det vill säga att inte äta någonting, men kanske snarare en partiell fasta, där du bara äter frukt och grönsaker. Oavsett vad du fastar från, i slutet av dagen, det som betyder mer än någon övning är ditt hjärtas motiv bakom det.

Vår största önskan är att se vår kyrka uppmuntras och inspireras att passionerat hungra efter mer av Jesus.

Alexander Gullersbo / Pastor & Föreståndare 

DSC_1517.jpg
bottom of page